Husí ruský bujon s jablky
Suroviny
- 200 g Červená řepa
- 80 g Hrušky
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 80 g Jablka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 3 ks Nové koření celé
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Zázvor mletý
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 101 g
- Sodík 795 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 824.4 mg
- Vláknina 14315.7 mg
- Vitamín A 14315.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou řepu omyjeme, dáme do studené vody a uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30 minut. Potom ji oloupeme a ozdobně pokrájíme na dílky.
-
2
Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky.
-
3
Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj pokrájenou červenou řepu, kostky jablek a hrušek, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem, novým kořením a roztlučenými hořčičnými semínky.
-
4
Vše povaříme 6-8 minut a podáváme.
-
5
Husí bujon [29083]:
-
6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.