Slepičí rýžová se ztraceným vejcem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Rýže předvařená (parboiled)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 714 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 138 g
  • Sodík 1128 mg
  • Bílkoviny 71 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 430.3 mg
  • Draslík 1114.4 mg
  • Vláknina 12355.3 mg
  • Vitamín A 12355.3 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu a dáme do něj dovařit promytou předvařenou rýži podle receptu. Polévku dochutíme pepřem a solí.

  • 2

    Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně nakrájíme.

  • 3

    Připravíme si ztracená - pošírovaná vejce.

  • 4

    V druhém, větším hrnci přivedeme k varu horkou osolenou vodu, přidáme do ní 1 lžíci octa. Když přichází voda k varu a začínají se v ní tvořit drobné bublinky, teplotu zmírníme.

  • 5

    Do hrnečku vyklepneme jedno vejce a lžící mícháme vodu v hrnci tak, aby se uprostřed vytvořil vír. Do středu víru vlijeme vejce z hrnečku a od této chvíle vaříme 3 minuty, až se bílek zatáhne kolem žloutku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a dáme do hlubokého talíře.

  • 6

    Tento postup opakujeme ještě třikrát.

  • 7

    Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželkou s bazalkou a podáváme.

  • 8

    Slepičí bujon [28675]:

  • 9

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 10

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 11

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 12

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 13

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu