Zvěřinová polévka s jalovcem
Suroviny
- 150 g Pórek
- 200 g Celer bulvový
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Petržel kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 40 g Celer - nať
- 200 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 ks Jalovec
- 2 ks Jalovec
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Víno červené
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 214 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 2032.2 mg
- Vláknina 59941.2 mg
- Vitamín A 59941.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 108.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jalovec, nové koření, bobkový list a pepř rozdrtíme v hmoždíři. Mrkev a pórek očistíme a omyjeme. Celou mrkev dáme do 1 litru čistého zvěřinového bujonu s roztlučeným kořením a pomalu vaříme 15 minut. Pak polévku scedíme, mrkev pokrájíme a vrátíme do polévky, přidáme na kolečka pokrájený pórek, přimícháme 1 dl červeného vína. Vaříme dalších 5 minut a podáváme.
-
2
Zvěřinový bujon [28678]:
-
3
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
4
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
5
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
6
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
7
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.