Česnečka s těstovinou a sýrem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Těstoviny Farfalle
  • 75 g Řeřicha
  • 75 g Česnek medvědí
  • 100 g Sýr Gouda 45%
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Chilli paprička zelená
  • 1 ks Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 807 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 115 g
  • Sodík 671 mg
  • Bílkoviny 61 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 158.5 mg
  • Draslík 1368.6 mg
  • Vláknina 16090.8 mg
  • Vitamín A 16090.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93.7 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V menším hrnci si podle návodu uvaříme zelenou (špenátovou) těstovinu farfalle ve tvaru vějířků. Uvařenou těstovinu scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Je důležité, abychom ji uvařili na „skousnutí“ ( nesmí být rozvařená).

  • 2

    Řeřichu, petrželku, medvědí česnek a zelené chilli papričky omyjeme a necháme odkapat. Bylinky drobně pokrájíme, chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme je na tenké nudličky.

  • 3

    Vše v hrnci krátce podusíme na rozpáleném sezamovém oleji s máslem, zalijeme 1 litrem hovězího vývaru, podle chuti osolíme a polévku povaříme 5-6 minut.

  • 4

    Pak přidáme uvařenou těstovinu a když přejde varem, hrnec s polévkou odstavíme z plotny.

  • 5

    Do každého talíře dáme lžíci nahrubo nastrouhaného tvrdého sýru, který zalijeme horkou polévkou a podáváme.

  • 6

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 7

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 8

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 9

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 10

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 11

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 12

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu