Koláč ze Saviése

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 300 g Brambory
  • 500 g Listové těsto
  • 500 g Pórek
  • 200 ml Víno bílé
  • 200 ml Bujón hovězí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 857 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 9910 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 161.3 mg
  • Draslík 710.9 mg
  • Vláknina 9610.4 mg
  • Vitamín A 9610.4 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.8 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve slané vodě uvaříme pórek nakrájený na kolečka. Mezitím si v kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Tu rozředíme bujónem. Přilijeme bílé víno a chvíli necháme vyvařit. Přidáme smetanu, opepříme, osolíme, přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.

  • 2

    Na pomoučeném vále rozválíme 2/3 listového těsta do kruhového tvaru, vložíme do koláčové formy. Na těsto navrstvíme na kolečka nakrájené syrové brambory, připravenou omáčku (viz výše), předvařený pórek a nakrájenou anglickou slaninu.

  • 3

    Okraje těsta zahneme přes navrstvenou náplň, povrch přikryjeme zbylou třetinou těsta. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme při 180 stupních Celsia asi 80 minut.

  • 4

    Po 20 minutách přikryjeme formu ještě alobalem, aby se těsto hned nepřipalovalo.

Komentáře k receptu