Karamelová omáčka s banány k ananasovým palačinkám
Suroviny
- 100 g Banány
- 550 g Kompot ananasový
- 2 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 75 g Cukr krupice
- 5 g Pomerančová kůra
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Kokos - mletý (Kopra)
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 19 g
- Sodík 568 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 285.9 mg
- Draslík 319.3 mg
- Vláknina 7757.5 mg
- Vitamín A 7757.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce smícháme se špetkou soli, s pomerančovou kůrou, javorovým sirupem nebo cukrem a moukou. Postupně přiléváme 350 ml mléka a umícháme hladké těsto. Necháme 30 minut odpočívat a podle potřeby pak ještě přilijeme trochu mléka.
-
2
Plátky ananasu necháme dobře okapat.
-
3
V pánvi rozehřejeme trochu přepuštěného másla a nalijeme na ni čtvrtinu těsta. Po jedné minutě položíme na povrch palačinky tři plátky ananasu a posypeme je lžičkou strouhaného kokosu. Podle potřeby přidáme do pánve máslo, palačinku obrátíme a dopečeme. Další tři palačinky připravíme stejným způsobem.
-
4
Cukr roztavíme na světlý karamel. Zahřejeme med a 250 g smetany a opatrně přilijeme ke karamelu. Banán oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přidáme jej do karamelové omáčky a prohřejeme. Vmícháme máslo a hmotu protřeme sítem. Podle potřeby přidáme zbývající smetanu.
-
5
Omáčku k palačinkám můžeme podávat teplou i studenou.