Pomerančová omáčka k čokoládovému pudinku
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 25 g Kakao - prášek
- 200 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 180 g Cukr krupice
- 100 g Cukr vanilka
- 50 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Ovesné vločky
- 120 g Solamyl - bramborový škrob
- 70 ml Víno bílé
- 30 ml Káva Espresso
- 1 ks Pomeranče
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 cl Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1315 kcal
- Sacharidy 145 g
- Tuky 78 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 119 g
- Cholesterol 314.8 mg
- Draslík 1773.3 mg
- Vláknina 15100 mg
- Vitamín A 15100 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 72.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu nastrouháme najemno. Máslo utřeme do pěny se 150 g cukru a 1 vanilkovým cukrem. Vmícháme vejce, rum, instantní kávu, ovesné vločky, 5 lžiček škrobové moučky (Solamyl), kakao a prášek do pečiva. Postupně přilijeme mléko. Pudinkovou formu (obsah 2 l) vymastíme, vysypeme rozdrcenými vločkami a naplníme připravenou hmotou. Zakryjeme a v horké vodní lázni vaříme 75 minut. Pomeranče omyjeme horkou vodou a osušíme. Ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Zbývající škrobovou moučku rozmícháme ve víně, přidáme zbylý cukr a necháme vzkypět. Přidáme pomerančovou kůru a šťávu, máslo, promícháme a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme se zbývajícím vanilkovým cukrem. Pudink vyklopíme z formy a podáváme s omáčkou a ušlehanou šlehačkou.