Filo řezy s ořechy a nugátem
Suroviny
- 400 g Těsto filo
- 200 g Máslo čerstvé
- 600 g Ořechy vlašské
- 100 g Hrozinky
- 550 g Cukr krupice
- 90 g Med včelí
- 75 ml Citronová šťáva
- 1.5 kávová lžička Citronová kůra
- 3.75 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Skořice mletá
- 4 polévková lžíce Nugát světlý
- 2 polévková lžíce Růžová voda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2427 kcal
- Sacharidy 264 g
- Tuky 150 g
- Sodík 495 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 263 g
- Cholesterol 60 mg
- Draslík 966.7 mg
- Vláknina 28067 mg
- Vitamín A 28067 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě řezů budeme potřebovat 10 tenkých plátů Filo těsta.
-
2
V míse si smícháme nasekané ořechy s cukrem, malými hrozinkami a skořicí. Máslo si v hrnečku rozpustíme. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta. Takto budeme postupovat do doby, až na sebe navrstvíme 10 plátů těsta (každý plát potřeme máslem).
-
3
Ořechovou směs a oříškový nugát rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část ořechové směsi s nugátem a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, ostrým širokým nožem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
-
4
Připravíme si sirup: v hrnci svaříme 3,75 dl vody s 550 g cukru, přidáme 1,5 lžičky strouhané citronové kůry a prudce vaříme 5 minut. Potom zmírníme teplotu a vaříme dalších 5 minut, přidáme 90 g medu, citronovou šťávu a růžovou vodu. Vše vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme z plotny.
-
5
Upečené řezy potřeme medovým růžovým sirupem a každý ozdobíme čokoládovou polevou a vlašským ořechem.