Filo řezy s ořechy a nugátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Těsto filo
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 600 g Ořechy vlašské
  • 100 g Hrozinky
  • 550 g Cukr krupice
  • 90 g Med včelí
  • 75 ml Citronová šťáva
  • 1.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 3.75 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Skořice mletá
  • 4 polévková lžíce Nugát světlý
  • 2 polévková lžíce Růžová voda
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2427 kcal
  • Sacharidy 264 g
  • Tuky 150 g
  • Sodík 495 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 263 g
  • Cholesterol 60 mg
  • Draslík 966.7 mg
  • Vláknina 28067 mg
  • Vitamín A 28067 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 60.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K přípravě řezů budeme potřebovat 10 tenkých plátů Filo těsta.

  • 2

    V míse si smícháme nasekané ořechy s cukrem, malými hrozinkami a skořicí. Máslo si v hrnečku rozpustíme. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta. Takto budeme postupovat do doby, až na sebe navrstvíme 10 plátů těsta (každý plát potřeme máslem).

  • 3

    Ořechovou směs a oříškový nugát rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část ořechové směsi s nugátem a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, ostrým širokým nožem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.

  • 4

    Připravíme si sirup: v hrnci svaříme 3,75 dl vody s 550 g cukru, přidáme 1,5 lžičky strouhané citronové kůry a prudce vaříme 5 minut. Potom zmírníme teplotu a vaříme dalších 5 minut, přidáme 90 g medu, citronovou šťávu a růžovou vodu. Vše vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme z plotny.

  • 5

    Upečené řezy potřeme medovým růžovým sirupem a každý ozdobíme čokoládovou polevou a vlašským ořechem.

Komentáře k receptu