Čokoládový dort s pomerančem
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 250 g Máslo čerstvé
- 400 g Cukr třtinový
- 300 g Cukr krupice
- 250 g Samokypřicí mouka
- 225 ml Voda pitná
- 125 ml Mléko - podmáslí
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 kávová lžička Pomerančová kůra
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 34 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 191.8 mg
- Draslík 220.1 mg
- Vláknina 3468.5 mg
- Vitamín A 3468.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se sodou, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Utřeme spolu máslo, cukr třtinový a po jednom-tři vejce, přidáme čokoládu, lžičku nasekané pomerančové kůry a podmáslí s vroucí vodou.
-
2
Vypracujeme těsto, dáme ho do dvou vymazaných forem s pečícím papírem a pečeme je 30 minut v předehřáté troubě. 5 minut je necháme chladnout, pak je vyklopíme.
-
3
Smícháme si cukr krupici, dva bílky, citronovou šťávu a necháme je rozpustit se ve vodní lázni. Pak je odstavíme a šleháme do vychladnutí.
-
4
Na jednu vrstvu dortu natřeme půl krému a přiklopíme ji druhým korpusem. Zbytek krému natřeme na povrch a strany dortu a dort ozdobíme zbytkem pomerančové kůry.