Bramborová omáčka s bobkovým listem
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 200 g Brambory vařené
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Pórek
- 500 g Rajčata
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Česnek
- 1 g Tymián sušený
- 1 g Paprika mletá sladká
- 1 g Estragon
- 600 g Protlak rajčatový
- 400 ml Vývar rybí
- 30 ml Olej slunečnicový
- 4 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 704 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 41 g
- Sodík 2747 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 28.6 mg
- Draslík 972.7 mg
- Vláknina 14714.9 mg
- Vitamín A 14714.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.6 mg
- Vitamín E 5.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z brambor okrájíme slupku, poté je nakrájíme na menší kousky. Ty podusíme na rozpáleném oleji cca 5 minut. Poté brambory zalijeme rybím vývarem, přidáme 4 celé bobkové listy a vše promícháme s utřeným česnekem. Směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Poznáme to tak, že zlehka napíchneme na vidličku jeden kousek brambory.
-
2
Jakmile brambory změknou, odstraníme bobkové listy a vše rozmixujeme. Vzniklou omáčku ještě promícháme s estragonem, omáčkou z rajčat se slaninou a dle chuti osolíme, opepříme.
-
3
Podáváme k pečené parmě.
-
4
Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer, pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
-
5
Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
-
6
Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Tu zhotovíme následně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.