Křehký závin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 600 g Jablka
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 15 g Droždí
  • 100 g Cukr moučkový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 554 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 75 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 164.1 mg
  • Draslík 187.7 mg
  • Vláknina 6772.4 mg
  • Vitamín A 6772.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo smícháme polovinou mouky. Do druhé poloviny dáme žloutky, vejce, kvásek z droždí, smetanu a víno, vypracujeme těsto.

  • 2

    Vyválíme těsto s droždím na plát, položíme na něj bochánek těsta s máslem a zabalíme. Rozválíme, třikrát přeložíme, znovu rozválíme a takto opakujeme několikrát.

  • 3

    Vyválíme, položíme na plech s pečícím papírem a na střed dáme pokrájená nebo nastrouhaná jablka, ořechy, hrozinky a cukr se skořicí.

  • 4

    Okraje přeložíme tak, aby náplň byla vidět.

  • 5

    Závin pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Komentáře k receptu