Křehký závin
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 600 g Jablka
- 250 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Ořechy vlašské
- 15 g Droždí
- 100 g Cukr moučkový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 31 g
- Sodík 75 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 164.1 mg
- Draslík 187.7 mg
- Vláknina 6772.4 mg
- Vitamín A 6772.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo smícháme polovinou mouky. Do druhé poloviny dáme žloutky, vejce, kvásek z droždí, smetanu a víno, vypracujeme těsto.
-
2
Vyválíme těsto s droždím na plát, položíme na něj bochánek těsta s máslem a zabalíme. Rozválíme, třikrát přeložíme, znovu rozválíme a takto opakujeme několikrát.
-
3
Vyválíme, položíme na plech s pečícím papírem a na střed dáme pokrájená nebo nastrouhaná jablka, ořechy, hrozinky a cukr se skořicí.
-
4
Okraje přeložíme tak, aby náplň byla vidět.
-
5
Závin pečeme ve středně vyhřáté troubě.