Košíčky plněné kandovanou kůrou a hrozinkami
Suroviny
- 310 g Hrozinky
- 170 g Mandle
- 350 g Máslo čerstvé
- 140 g Meruňky
- 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 225 g Sýr krémový
- 140 g Třešně
- 95 g Tuk
- 200 g Cukr krupice
- 150 g Cukr moučkový
- 70 g Kandovaná pomerančová kůra
- 70 g Kandovaná citronová kůra
- 250 ml Sherry brandy
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Jablka
- 1 špetka Hřebíček
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 3 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 534 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 28 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 38 mg
- Draslík 271.8 mg
- Vláknina 7331.3 mg
- Vitamín A 7331.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 124.3 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme posekané oloupané mandle, hrozinky (může být polovina sultánek), pokrájené sušené ovoce, ustrouhanou kůru a šťávu ze dvou citronů a jednoho pomeranče, kandovanou kůru, cukr krupici, oloupaná a drobně nasekaná jablka, drobně pokrájený tuk (hovězí lůj) a koření, zalijeme brandy, zakryjeme a necháme dva dny odstát v chladničce.
-
2
Formičky na košíčky vymažeme tukem.
-
3
Utřeme krémový sýr se dvěma lžícemi moučkového cukru.
-
4
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, sto čtyřiceti gramů moučkového cukru a změklého másla. Přidáme ustrouhanou kůru z jednoho pomeranče a tolik šťávy, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme placku, z níž vykrajujeme kolečka o průměru osm centimetrů a vtlačíme do formiček. Stranou dáme tolik těsta, abychom mohli košíčky přikrýt kolečky z těsta.
-
5
Košíčky naplníme ovocnou směsí, na vršek dáme lžičku utřeného sýra. Ze zbylého těsta vyválíme placku, z ní vykrajujeme kolečka, kterými přikryjeme košíčky jako pokličkou (aby se těsto spojilo, potřeme okraje mlékem) a přitiskneme. Nezapomeneme udělat opatrně průřez, aby nám pára pokličku nepotrhala. Vršek košíčků potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme košíčky asi dvacet minut. Košíčky před vyklopením necháme zchladnout.
-
6