Citronový koláč s čokoládou
Suroviny
- 80 g Čokoláda hořká
- 115 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 270 g Cukr moučkový
- 170 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 170 ml Citronová šťáva
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1025 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 54 g
- Sodík 187 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 450.9 mg
- Draslík 325.7 mg
- Vláknina 8324 mg
- Vitamín A 8324 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem. V míse smícháme 30 g cukru, kakao, sůl a mouku. V rendlíku rozpustíme máslo s vodou, aby bylo jen vlažné. Máslo vlijeme do sypké směsi a vymícháme hladké těsto. Natlačíme je rovnoměrně do formy a necháme v chladničce zatuhnout.
-
2
V míse našleháme vejce s 240 g cukru, ustrouhanou citronovou kůrou a šťávou. Pečlivě promícháme.
-
3
Vaječnou směs vlijeme na těsto a v troubě předehřáté na 190°C pečeme asi 25 minut. Koláč necháme vychladnout a zdobíme pevně ušlehanou smetanou a hoblinkami čokolády.