Můj domácí chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 699 kcal
- Sacharidy 139 g
- Tuky 5 g
- Sodík 305 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 93.7 mg
- Vláknina 12176.2 mg
- Vitamín A 12176.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 2 dl vlažné vody. Když kvásek vzejde, přidáme k mouce lžíci octa, lžičku soli a lžičku kmínu. Vše promícháme, přilijeme ještě 1,5 dl vody a dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se vůbec nelepí na prsty. Pokud je těsto velmi tuhé, přilijeme trošku vody, pokud je řidší, přisypeme 1-2 lžíce mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.
-
2
Vykynuté těsto dáme na vál, znovu prohněteme a utvoříme tvar bochníku podle tvaru pekáče, jaký máme k dispozici, pekáč vymažeme olejem a bochník chleba do něj vložíme a necháme znovu vykynout na teplém místě.
-
3
Dostatečně vykynutý bochník vložíme s pekáčem do dobře vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut, potom teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut. Během pečení chléb potíráme vodou - minimálně 4x.
-
4
Upečený chléb má zlatohnědou kůrku. Když ho vytáhneme z trouby, zabalíme ho do čistého plátna a tak ho necháme vychladnout.