Medové pepřové pečivo
Suroviny
- 200 g Med včelí
- 150 g Ořechy vlašské
- 50 g Ořechy vlašské
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Hřebíček
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 22 g
- Sodík 24 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 64.2 mg
- Draslík 181.4 mg
- Vláknina 7667.8 mg
- Vitamín A 7667.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme mouku, přidáme roztopené sádlo, tekutý med, pomleté ořechy, vajíčka, prášek do pečiva, rozdrcený hřebíček na prášek a mletý bílý pepř. Všechny ingredience smícháme, dáme je na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné, ale tuhé těsto.
-
2
Z těsta si vyválíme placku vysokou 5 mm. Aby se nám lépe pracovalo, poprášíme placku moukou. Vykrajujeme koláčky různých tvarů, dáme je na plech (1-2 cm od sebe), který jsme si vyložili pečícím papírem a upečeme je předehřáté troubě při 220°C dorůžova. Pečeme přibližně 10-15 minut. Dáme pozor, aby se nám nepřipálili.
-
3
Teplé koláčky potíráme tekutým medem a polovinu z koláčků ozdobíme rozsekanými ořechy. Servírujeme je vychladlé ke kávě, k čaji.