Tufahija - jablka plněná ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 50 g Mandle
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 500 g Cukr krupice
  • 50 g Pomerančová kůra
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 0.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 815 kcal
  • Sacharidy 127 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 125 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 288.9 mg
  • Vláknina 11040 mg
  • Vitamín A 11040 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.5 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme si sirup. Do většího hrnce si nalijeme 1/2 litru vody, přidáme 500 g cukru, vanilkový cukr a dáme ho svařit.

  • 2

    Omytá jablka rozkrojíme na poloviny. Opatrně vydlabeme jadřince, abychom si udělali malý "důlek" pro ořech. Jablka okrájíme a ponoříme do vroucího sirupu a při mírné teplotě je vaříme přibližně 10 minut. Musíme dát pozor, aby se nerozvařila.

  • 3

    Jablka sítkem vytáhneme ze sirupu na velkou mísu a necháme je oschnout vydlabaným důlkem navrch.

  • 4

    Do horkého sirupu nasypeme vyloupané mandle, kousky vlašských ořechů, kousky pomerančové kůry a ušlehanou smetanu.

  • 5

    Touto směsí plníme vydlabaná jablka. Ozdobíme je kopečkem šlehačky, který posypeme skořicovým cukrem.

Komentáře k receptu