Chleba s ovesnými vločkami
Suroviny
- 450 g Mouka pšeničná celozrnná
- 170 g Mouka sójová plnotučná
- 30 g Pšeničné klíčky
- 55 g Cukr krupice
- 350 g Mouka polohrubá
- 70 g Ovesné vločky
- 450 ml Mléko polotučné
- 65 ml Voda pitná
- 65 ml Olej rostlinný
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 659 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 18 g
- Sodík 507 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 67 mg
- Draslík 152 mg
- Vláknina 21391.5 mg
- Vitamín A 21391.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme rozpustit. Rozválené vločky smícháme s mlékem, přidáme med, olej, cukr a sůl. Poté vmícháme droždí, všechny mouky, rozmíchaná vejce a klíčky. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2 a 1/2 hodiny.
-
2
Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem. Z vykynutého těsta uděláme 4 silnější válečky, 2 a 2 smotáme a vložíme do vymazných forem. Těsto necháme ještě asi 1 hodinu dokynout.
-
3
Troubu předehřejeme na 190°C a chleby pečeme asi 50 minut. Jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.