Celozrnné dalamánky s podmáslím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 225 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 130 g Mouka kukuřičná
  • 475 ml Mléko - podmáslí
  • 120 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1793 kcal
  • Sacharidy 290 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 822 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 170.7 mg
  • Draslík 161.8 mg
  • Vláknina 37330 mg
  • Vitamín A 37330 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme rozpustit. Všechny mouky (místo celozrnné můžeme použít grahamovou) smícháme s cukrem a solí, poté vlijeme droždí, na kousky nakrájené máslo, rozšlehané vejce, sezam a vlažné podmáslí. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2 hodiny.

  • 2

    Pekáč vymažeme tukem, do něj dáváme z těsta větší kuličky a necháme ještě asi 1 hodinu dokynout.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 190°C a dalamánky pečeme asi 50 minut. Dalamánky jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.

Komentáře k receptu