Celozrnné dalamánky s podmáslím
Suroviny
- 225 g Mouka pšeničná celozrnná
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 130 g Mouka kukuřičná
- 475 ml Mléko - podmáslí
- 120 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1793 kcal
- Sacharidy 290 g
- Tuky 46 g
- Sodík 822 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 170.7 mg
- Draslík 161.8 mg
- Vláknina 37330 mg
- Vitamín A 37330 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme rozpustit. Všechny mouky (místo celozrnné můžeme použít grahamovou) smícháme s cukrem a solí, poté vlijeme droždí, na kousky nakrájené máslo, rozšlehané vejce, sezam a vlažné podmáslí. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2 hodiny.
-
2
Pekáč vymažeme tukem, do něj dáváme z těsta větší kuličky a necháme ještě asi 1 hodinu dokynout.
-
3
Troubu předehřejeme na 190°C a dalamánky pečeme asi 50 minut. Dalamánky jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.