Koláč z křehkého těsta s hruškami v koňaku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 5 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 70.4 mg
- Draslík 157.6 mg
- Vláknina 9026.5 mg
- Vitamín A 9026.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Poté je rozložíme do mísy, polijeme koňakem a posypeme cukrem a pepřem. Zhruba půl hodiny necháme odpočívat, aby nasákly koňak. Slijeme a šťávu si odložíme stranou.
-
2
Troubu předehřejeme na 210C.
-
3
Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta rozválíme na plát o tloušťce asi 7mm a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Na korpus rozložíme plátky hrušek. Zbylé těsto rozválíme a plátem zakryjeme hrušky. Okraje obou plátů navlhčíme a přitiskneme k sobě. Uděláme otvor a svrchní stranu i okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
-
4
Pečeme 40minut.
-
5
Mezitím rozšleháme smetanu ke šlehání s hruškovou šťávou a směs nalijeme otvorem do koláče.
-
6
Hotový koláč podáváme teplý nebo vlažný přímo z formy.