Lilková pomazánka s piniovými oříšky
Suroviny
- 2 ks Lilek
- 1 ks Rajčata
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín římský
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 145 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 14 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 428.6 mg
- Vláknina 10290.2 mg
- Vitamín A 10290.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 230 °C, celé lilky propícháme vidličkou nebo grilovací jehlou a vložíme na pečící plech. Pečeme přibližně 20 – 25 minut, lilky musí být velmi měkké. Upečené přendáme na talíř a necháme vychladnout.
-
2
Do misky vložíme rajče, které přelijeme vroucí vodou, po 30 vteřinách vodu slijeme a rajče prudce ochladíme proudem studené vody. Takto připravené rajče rozpůlíme, oloupeme a vyjmeme z něj semínka. Dužninu nakrájíme na kostičky a odložíme, lilky rozpůlíme, dužninu vydlabeme lžící.
-
3
Připravíme si mixér, do něj vložíme dužninu z lilků, nakrájený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, mírně opražené piniové oříšky, sůl a pepř. Vše důkladně rozmixujeme na hladkou hmotu, přendáme do mísy, přidáme nakrájenou jarní cibulku a připravené rajče. Přikryjeme potravinářskou folií, vložíme na 30 minut do lednice, před podáváním posypeme špetkou mletého kmínu a nadrobno nakrájenou petrželkou.