Lilková pomazánka s piniovými oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 ks Lilek
  • 1 ks Rajčata
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kmín římský
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 145 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 64 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 428.6 mg
  • Vláknina 10290.2 mg
  • Vitamín A 10290.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 230 °C, celé lilky propícháme vidličkou nebo grilovací jehlou a vložíme na pečící plech. Pečeme přibližně 20 – 25 minut, lilky musí být velmi měkké. Upečené přendáme na talíř a necháme vychladnout.

  • 2

    Do misky vložíme rajče, které přelijeme vroucí vodou, po 30 vteřinách vodu slijeme a rajče prudce ochladíme proudem studené vody. Takto připravené rajče rozpůlíme, oloupeme a vyjmeme z něj semínka. Dužninu nakrájíme na kostičky a odložíme, lilky rozpůlíme, dužninu vydlabeme lžící.

  • 3

    Připravíme si mixér, do něj vložíme dužninu z lilků, nakrájený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, mírně opražené piniové oříšky, sůl a pepř. Vše důkladně rozmixujeme na hladkou hmotu, přendáme do mísy, přidáme nakrájenou jarní cibulku a připravené rajče. Přikryjeme potravinářskou folií, vložíme na 30 minut do lednice, před podáváním posypeme špetkou mletého kmínu a nadrobno nakrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu