Smažená rýže s ananasem
Suroviny
- 25 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 25 g Hrášek
- 280 g Rýže jasmínová
- 25 g Ořechy Kešu
- 150 g Garnát obecný
- 150 g Šunka dušená
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Ananas
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 0.47 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 11 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 157.3 mg
- Draslík 806.5 mg
- Vláknina 14645.5 mg
- Vitamín A 14645.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu rozehřejeme na 180°C. Čerstvý ananas i s listovou růžicí rozkrojíme podélně na polovinu, z obou polovin vyjmeme dužinu, aby na slupce zůstala ještě souvislá centimetrová vrstva. Vykrojenou dužinu nakrájíme na kostičky, polovinu kostiček dáme do misky. Zbytek uložíme do chladničky.
-
2
Listovou růžici ananasu zabalíme (obě půlky) do alobalu, aby se nepřipekla. Položíme je na plech a 10 - 15 minut pečeme v předehřáté troubě. Tím se zpevní jejich povrch a nebude později z nich prosakovat šťáva do smažené rýže, kterou později přiložíme.
-
3
V pánvi rozpálíme na středně silném ohni polévkovou lžíci oleje, do oleje nalijeme ušlehané vejce se špetkou soli tak, aby utvořilo souvislou vrstvu, jakoby omeletu. Smažíme asi 2 minuty, jakmile začne povrch tuhnout, omeletu obrátíme. Potom ji z pánvičky vyklopíme, necháme zchladnout, svineme a rozkrájíme na tenké nudličky.
-
4
Poté v pánvi rozpálíme zbytek oleje, na středně silném ohni usmažíme do růžova na jemno utřený česnek. Přidáme čerstvě oloupané a očištěné garnáty, nadrobno rozsekanou šunku, zrnka cukrové kukuřice, hrášek, kostičky sladké papriky a zázvor, (asi 1 cm kořenu) nakrájený na plátky. Smažíme 2 minuty, až se garnáti rozevřou a zrůžoví. Přidáme vařenou rýži (která byla přes noc v chladničce), světlou sójovou omáčku, misku čerstvého ananasu, vše smažíme asi 5 - 7 minut za stálého míchání. Dle potřeby dochutíme.
-
5
Nakonec pomocí lžíce naplníme smaženou směsí připravené vydlabané půlky ananasu, posypeme je drcenými solenými a praženými kešu oříšky i proužky vaječné omelety. Dozdobíme na kolečka nakrájeným, jader zbavených luskem chilli papričky a lístky čerstvého koriandru.