Smažená rýže s ananasem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 25 g Hrášek
  • 280 g Rýže jasmínová
  • 25 g Ořechy Kešu
  • 150 g Garnát obecný
  • 150 g Šunka dušená
  • 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 1 ks Zázvor celý
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Ananas
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Paprika červená
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.47 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 506 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 500 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 157.3 mg
  • Draslík 806.5 mg
  • Vláknina 14645.5 mg
  • Vitamín A 14645.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu rozehřejeme na 180°C. Čerstvý ananas i s listovou růžicí rozkrojíme podélně na polovinu, z obou polovin vyjmeme dužinu, aby na slupce zůstala ještě souvislá centimetrová vrstva. Vykrojenou dužinu nakrájíme na kostičky, polovinu kostiček dáme do misky. Zbytek uložíme do chladničky.

  • 2

    Listovou růžici ananasu zabalíme (obě půlky) do alobalu, aby se nepřipekla. Položíme je na plech a 10 - 15 minut pečeme v předehřáté troubě. Tím se zpevní jejich povrch a nebude později z nich prosakovat šťáva do smažené rýže, kterou později přiložíme.

  • 3

    V pánvi rozpálíme na středně silném ohni polévkovou lžíci oleje, do oleje nalijeme ušlehané vejce se špetkou soli tak, aby utvořilo souvislou vrstvu, jakoby omeletu. Smažíme asi 2 minuty, jakmile začne povrch tuhnout, omeletu obrátíme. Potom ji z pánvičky vyklopíme, necháme zchladnout, svineme a rozkrájíme na tenké nudličky.

  • 4

    Poté v pánvi rozpálíme zbytek oleje, na středně silném ohni usmažíme do růžova na jemno utřený česnek. Přidáme čerstvě oloupané a očištěné garnáty, nadrobno rozsekanou šunku, zrnka cukrové kukuřice, hrášek, kostičky sladké papriky a zázvor, (asi 1 cm kořenu) nakrájený na plátky. Smažíme 2 minuty, až se garnáti rozevřou a zrůžoví. Přidáme vařenou rýži (která byla přes noc v chladničce), světlou sójovou omáčku, misku čerstvého ananasu, vše smažíme asi 5 - 7 minut za stálého míchání. Dle potřeby dochutíme.

  • 5

    Nakonec pomocí lžíce naplníme smaženou směsí připravené vydlabané půlky ananasu, posypeme je drcenými solenými a praženými kešu oříšky i proužky vaječné omelety. Dozdobíme na kolečka nakrájeným, jader zbavených luskem chilli papričky a lístky čerstvého koriandru.

Komentáře k receptu