Ledové větrníčky
Suroviny
- 60 g Čokoláda hořká
- 225 g Maliny
- 60 g Máslo čerstvé
- 15 g Máslo čerstvé
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Pistácie
- 60 g Cukr krupice
- 125 ml Voda pitná
- 100 ml Zmrzlina vanilková
- 600 ml Zmrzlina vanilková
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 32 g
- Sodík 124 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 149.1 mg
- Draslík 422 mg
- Vláknina 9757.8 mg
- Vitamín A 9757.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme 125 ml vody a máslo, zahříváme na středním plameni, až se máslo rozpustí a směs se začne vařit. Odstavíme, přimícháme mouku a rychle mícháme, až se těsto začne lepit na stěny hrnce a utvoří kouli. Jedno po druhém přidáme vejce a dobře promícháme až vznikne hladké těsto. Lžící utvoříme z těsta na vymazaném a moukou vysypaném plechu 18 kopečků ve vzdálenosti 5 cm od sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°c asi 30 minut, troubu vypneme a necháme ještě 10 minut uvnitř. Potom necháme větrníčky vychladnout na mřížce.
-
2
Během chladnutí větrníčků si připravíme omáčku: přes síto protlačíme rozmražené a pocukrované maliny, do pyré přidáme zmrzlinu a promícháme. Necháme v lednici.
-
3
Polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni: čokoládu nalámeme, smícháme s máslem, mlékem a vymícháme do hladka.
-
4
Větrníčky podélně rozřízneme, spodní díly naplníme zmrzlinou, přiklopíme vrchním dílem a polijeme polevou. Posypeme nasekanými oříšky a dáme zmrazit.
-
5
Servírujeme na omáčce, vždy po třech větrníčkách na talířku.