Královský koláč s malinami
Suroviny
- 450 g Maliny
- 120 g Máslo čerstvé
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Rýžový škrob
- 60 g Cukr krupice
- 350 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Želatina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 23 g
- Sodík 48 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 150.6 mg
- Draslík 108.7 mg
- Vláknina 8690.6 mg
- Vitamín A 8690.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 288.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí, cukrem, studeným máslem a vodou na drobenku. Potom zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho asi hodinu v lednici vychladit. Potom ho vyválíme do kruhové formy o průměru 25 cm, propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, pokryjeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 225°c asi 10-15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
-
2
Během pečení si připravíme náplň: v rendlíku smícháme cukr, kukuřičnou moučku Maizenu a práškovou želatinu. Vajíčka, žloutek a mléko rozšleháme v misce metlou, přimícháme do směsi v rendlíku a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs zahříváme na mírném ohni a vaříme za stálého míchání asi 20 minut, až směs začne houstnout. Odstavíme z ohně, vlijeme do misky a necháme směs vychladnout. Zakryjeme a dáme na hodinu do lednice, dokud směs nezrosolovatí.
-
3
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku a vmícháme ji do směsi. Korpus vyjmeme z formy a naplníme směsí, navrch poklademe hustě maliny, okraje vynecháme. Uložíme do lednice asi na hodinu, než krém úplně ztuhne.