Hruškový koláč s ananasem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 1640 g Kompot hruškový
- 800 g Kompot ananasový
- 45 g Máslo čerstvé
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 15 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 56.8 mg
- Draslík 195.3 mg
- Vláknina 8027 mg
- Vitamín A 8027 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kompot z půlených hrušek necháme okapat, 400 ml šťávy si odložíme stranou. Půlky hrušek nakrájíme na tenké plátky. Ananas necháme okapat.
-
2
V hrnci smícháme kukuřičnou moučku maizenu, muškátový oříšek, skořici a šťávu z hrušek. Zahříváme až se směs začne vařit a houstnout. Stáhneme z plotny a přidáme hrušky a ananas.
-
3
Do zapékací formy 23 x 23 cm vlijeme směs, pokryjeme kousky másla a necháme náplň vychladnout při pokojové teplotě asi 30 minut.
-
4
Smícháme mouku se solí, vetřeme máslo a vytvoříme drobenku, přidáme tři lžíce studené vody a vytvoříme vláčné těsto.
-
5
Vyválíme plát o síle 3 mm do tvaru formy, přesahující formu o 2,5 cm, těstem pokryjeme náplň. Přesahující těsto založíme dospodu a vytvoříme zvýšený okraj. Do povrchu prořízneme několik otvorů, aby mohla unikat pára. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
-
6
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 25-30 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.