Tessinský pórkový koláč
Suroviny
- 60 g Strouhanka
- 700 g Pórek
- 140 g Sýr Čedar
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 23 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 145.1 mg
- Draslík 257.2 mg
- Vláknina 4577.8 mg
- Vitamín A 4577.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Strouhanku nebo housku zalijeme teplou smetanou, pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek prolisujeme, cibuli nasekáme na jemno.
-
2
Olej s máslem rozpálíme na pánvi, přidáme cibuli, česnek a dusíme za stálého míchání přibližně 5 minut.
-
3
Změklou housku nebo strouhanku, pórek, cibuli, česnek, vejce, smetanu, mouku a dvě třetiny nastrouhaného sýra dobře promícháme, osolíme, opepříme, ochutíme skořicí i muškátovým oříškem.
-
4
Formu do mikrovlné trouby o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a naplníme směsí. Posypeme zbylým sýrem, dáme na 12 - 15 minut do mikrovlné trouby na 360 W při teplotě 175°C.
-
5
Hotový koláč nakrájíme na porce a dáme na talíře, případně ho můžeme servírovat přímo z formy. Koláč je možné podávát i jako přílohu k šunce.