Brambory s pórkem a smetanou
Suroviny
- 600 g Pórek
- 1000 g Brambory vařené ve slupce
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Kardamom
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 5 polévková lžíce Mandle plátky
- 0.24 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 18 g
- Sodík 851 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 1336.6 mg
- Vláknina 23518.1 mg
- Vitamín A 23518.1 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 93.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý pórek podélně rozkrojíme a nakrájíme na nudličky přibližně centimetr široké. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo na osminky.
-
2
Na pánvi rozehřejeme olej, krátce na něm opražíme kmín, chilli koření, koriandr, skořici, kardamom a plátky mandlí. Přidáme pórek, mírně osolíme a za stálého míchání opečeme. Vložíáme brambory, znovu mírně osolíme, nakonec přilijeme smetanu, ochutíme citronovou kůrou a zvolna dusíme pod pokličkou asi 7 minut.
-
3
Ihned podáváme.