Jehněčí caldereta
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 25 g Strouhanka
- 1000 g Jehněčí kýta
- 250 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Kosti vepřové
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máta
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 128 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 165.3 mg
- Draslík 1165.5 mg
- Vláknina 8636.7 mg
- Vitamín A 8636.7 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej, přidáme nasekanou cibuli, mrkev, papriku, utřený česnek a smažíme do změknutí. Přidáme na kostky nakrájené jehněčí, šunkovou kost nebo odřezky, krájená rajčata z konzervy, nasekanou petrželku, mátu, protlak, bobkové listy, víno a 185 ml vody. Přivedeme k varu, zakryjeme a pečeme 1 až 1 1/2 hodiny v předehřáté troubě na 180°C, dokud maso nezměkne.
-
2
Smícháme kmín, mletou papriku, strouhanku, skořici a špetku pepře.
-
3
Jehněčí vyndáme z pečící nádoby, bobkový list a šunkovou kost vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme i s vývarem na pyré. Smícháme se strouhankovou směsí. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
-
4
Maso vrátíme do omáčky a při střední teplotě prohřejeme a podáváme.