Plněné mušle
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 75 g Strouhanka
- 250 g Mušle slávky
- 0.56 kávová lžička Olej olivový
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 219 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 10 g
- Sodík 408 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 146.5 mg
- Draslík 346.6 mg
- Vláknina 2851.3 mg
- Vitamín A 2851.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle očistíme, rozevřené vyhodíme, ostatní uvaříme 250 ml vody. Přiklopené vaříme asi 4 minuty, dokud se neotevřou. Ihned vyndáme z vody ty, co se při vaření neotevřely, vyhodíme. Z mušlí vyjmeme maso, nasekáme na drobno. 80 ml vody ze slávek schováme.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou jarní cibulku a smažíme asi 1 minutu, přidáme utřený česnek a smažíme ještě minutu. Přimícháme maso měkkýšů, protlak, citrónovou šťávu, 2 lžíce nasekané italské petrželky, sůl a pepř. Odstavíme a necháme vychladnout.
-
3
Na bílou omáčku rozpustíme v hrnci máslo, přimícháme mouku a minutu pražíme. Odstavíme, pomalu do směsi zašleháme zbylou vodu z mušlí, mléko a trochu pepře. Znovu dáme na oheň a za stálého míchání vaříme asi minutu do zhoustnutí. Zmírníme plamen na minimum a zvolna vaříme ještě asi 2 minuty. Necháme vychladnout.
-
4
Nádivku z měkkýšů nandáme do prázdných škeblí a ozdobíme bílou omáčkou.
-
5
Strouhanku smícháme se zbývající petrželkou. Každou plněnou mušli namočíme do ušlehaného vejce, přitiskneme k hromádce strouhanky a petrželky. Pánev naplníme z jedné třetiny olejem, rozpálíme. Plněné mušle smažíme do zlatova. Podáváme horké.