Kynutý koláč s ořechy a griliášem
Suroviny
- 250 g Cukr třtinový
- 250 g Ořechy pekanové
- 160 g Máslo čerstvé
- 250 g Ořechy burské pražené
- 30 g Droždí
- 250 g Hrozinky
- 40 g Cukr krupice
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 160 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Whisky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 23 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 45.8 mg
- Draslík 252.6 mg
- Vláknina 5750 mg
- Vitamín A 5750 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve v hrnci mírně rozehřejeme mléko. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přilijeme mléko, zlehka promícháme a na teplém místě necháme kynout zhruba 20minut. Poté do těsta zapracujeme cukr, 100g másla, vejce, žloutek a špetku soli. Uhněteme těsto, přikryjeme a necháme vykynout do dvojnásobné velikosti.
-
2
Rozinky, pekanové ořechy i arašídy nahrubo nasekáme. Ve zbylém másle rozpustíme hnědý cukr, potom přimícháme smetanu a krátce provaříme. Nakonec přimícháme nasekané ořechy s rozinkami a arašídy a whisky.
-
3
Troubu předehřejeme na 200C.
-
4
Plech vyložíme papírem na pečení, vyválíme na něm z těsta plát a na něj naneseme připravenou hmotu. Pečeme zhruba 30min na středním roštu trouby.
-
5
Vychladlý koláč nakrájíme na trojúhelníky a podáváme.