Šípkový džem s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 1 g
- Sodík 4 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 443.3 mg
- Vláknina 42540 mg
- Vitamín A 42540 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 352.2 mg
- Vitamín E 4.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šípky očistíme, omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme zrnka. Znovu omyjeme, namočíme na 8 hodin do 500 ml vody. Šípky potom vaříme v téže vodě 25 minut na pyré.
-
2
Omytá jablka rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Promícháme je s citronovou šťávou z 1 citronu a přidáme k šípkovému pyré.
-
3
Ovoce odvážíme a vmícháme želírovací cukr v poměru 2:1. Za stálého míchání uvedeme do varu, 4 minuty zprudka vaříme. Vzniklou pěnu z povrchu sebereme. Džem ihned plníme do čistých nahřátých sklenic, dobře uzavřeme a na 15 minut otočíme dnem vzhůru.