Šípkový džem s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 800 g Jablka
  • 800 g Šípky sušené
  • 800 g Cukr želírovací
  • 1 ks Citrony
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 485 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 120 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 443.3 mg
  • Vláknina 42540 mg
  • Vitamín A 42540 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 352.2 mg
  • Vitamín E 4.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šípky očistíme, omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme zrnka. Znovu omyjeme, namočíme na 8 hodin do 500 ml vody. Šípky potom vaříme v téže vodě 25 minut na pyré.

  • 2

    Omytá jablka rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Promícháme je s citronovou šťávou z 1 citronu a přidáme k šípkovému pyré.

  • 3

    Ovoce odvážíme a vmícháme želírovací cukr v poměru 2:1. Za stálého míchání uvedeme do varu, 4 minuty zprudka vaříme. Vzniklou pěnu z povrchu sebereme. Džem ihned plníme do čistých nahřátých sklenic, dobře uzavřeme a na 15 minut otočíme dnem vzhůru.

Komentáře k receptu