Křehký rybízový koláč se sněhem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Rybíz bílý
  • 200 g Rybíz černý
  • 200 g Rybíz červený
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Solamyl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 300 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 17 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 89 mg
  • Draslík 214.6 mg
  • Vláknina 4708.8 mg
  • Vitamín A 4708.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve smícháme mouku a kypřicí prášek. Postupně přidáme polovinu cukru, máslo a žloutky. Rychle vypracujeme v soudržné těsto, které necháme zabalené ve fólii asi půl hodiny odležet v lednici.

  • 2

    Z těsta vyválíme na pomoučeném vále kulatý plát a jím vyložíme koláčovou formu, okraje zvýšíme.

  • 3

    Troubu rozehřejeme na 200C a koláč pečeme cca 15minut.

  • 4

    Mezitím omyjeme rybíz, necháme okapat a očešeme bobule. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, při šlehání postupně zapracujeme zbývající cukr a škrobovou moučku. Nakonec do sněhu vmícháme rybíz. Několik bobulí si ponecháme na dozdobení. Sníh naneseme na předpečený koláč a necháme ještě 10-15minut dopécet.

  • 5

    Hotový koláč dozdobíme rybízem a můžeme podávat.

Komentáře k receptu