Králík pečený s kapustou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 500 g Kapusta hlávková
- 1500 g Králičí maso
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 6 ks Pepř černý celý
- 6 ks Jalovec
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Víno červené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 34 g
- Sodík 782 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 164.5 mg
- Draslík 1969.8 mg
- Vláknina 28584.8 mg
- Vitamín A 28584.8 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 118.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na kostičky a oloupanou cibuli jemně nasekáme. Omytého a naporcovaného králíka potřeme hořčicí, poté zprudka opečeme na oleji. Přidáme slaninu a cibuli.
-
2
Porce králíka zaprášíme moukou, přelijeme vínem, octem a vývarem, přidáme koření a pečeme za občasného podlévání asi 70 minut v silně vyhřáté troubě.
-
3
Omytou kapustu rozebereme na listy, pokrájíme na proužky, přelijeme horkou vodou a krátce blanšírujeme, poté ji podusíme na másle.
-
4
Měkké maso vyjmeme z pekáče a šťávu propasírujeme.
-
5
Podáváme s kapustou a vařenými širokými nudlemi.