Polévka z cukety a celeru
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Máta
- 1 ks Meduňka
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 ks Hřebíček
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Libeček
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 238 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 9 g
- Sodík 324 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 10 mg
- Draslík 812.3 mg
- Vláknina 30299.9 mg
- Vitamín A 30299.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z oloupaného celeru, omytého libečku, máty, meduňky, pepře, hřebíčku, soli a vody uvaříme čirý vývar.
-
2
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, odstavíme z ohně, zalijeme studenou vodou a promícháme. Přilijeme vývar, přidáme očištěnou cuketu nakrájenou na kostičky a vše povaříme 10-15 minut. Nakonec přidáme uvařený celer a polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl.
-
3
Před podáváním posypeme každou porci čerstvou bazalkou.