Křehký koláč s kysaným mlékem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 200 g Cukr krupice
  • 500 ml Mléko kefírové
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Citrony
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 528 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 127 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 138.4 mg
  • Draslík 195.1 mg
  • Vláknina 3827.8 mg
  • Vitamín A 3827.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na těsto použijeme 375g mouky, vanilkový cukr, kypřicí přášek, 1 vejce, sůl a máslo. Vše spojíme v soudržnou hmotu a ve fólii dáme na půl hodiny do lednice.

  • 2

    Z odleželého těsta vyválíme na pomoučeném vále kulatý plát a vložíme do hlubokého plechu. Okraje vyvýšíme.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200C

  • 4

    U zbylých vajec oddělíme bílky a žloutky. Žloutky a cukr vyšleháme do hustého krému. Postupně vmícháme zbývající mouku, kysané mléko, citronovou kůru a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  • 5

    Hotovou hmotu naneseme na těsto, povrch uhladíme a pečeme dozlatova cca 40minut.

Komentáře k receptu