Čočka s kedlubnou a ředkvičkami
Suroviny
- 330 g Čočka červená
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Kedlubna
- 3 ks Ředkvička
- 1 ks Cibulka jarní
- 1 ks Pórek
- 0.5 ks Limetka
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Máslo
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 5 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 781.9 mg
- Vláknina 23857.5 mg
- Vitamín A 23857.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 1 litrem vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a čočku vaříme 8 až 10 minut (maximálně). Ke konci vaření přimícháme do čočky sůl. Uvařenou čočku scedíme, propláchneme ji pod studenou vodou a necháme okapat. Pak ji dáme do mísy.
-
2
Očistíme o omyjeme mladou (střední) kedlubnu, ředkvičky, mladou jarní cibulku, mladý menší pórek a petrželku kudrnku. Pórek nakrájíme na tenké nudličky. V menší pánvi si rozpustíme máslo s olivovým olejem (1 lžíce) a na něm pórek zlehka orestujeme 1-2 minuty. Pak ho i s omastkem dáme k čočce. Kedlubnu a ředkvičky nakrájíme na nudličky, cibulku na kroužky, petrželové lístky posekáme nadrobno a vše přidáme k čočce.
-
3
Čočku dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, promícháme ji s 2 lžícemi kvalitního olivového oleje a šťávou z limetky podle chuti.