Ruský boršč z brambor a zelí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 400 g Zelí hlávkové bílé
  • 250 g Hovězí maso zadní
  • 250 g Vepřová kýta
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 200 g Červená řepa sterilovaná
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Protlak rajčatový
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 390 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 239 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 73.5 mg
  • Draslík 724.4 mg
  • Vláknina 10699.5 mg
  • Vitamín A 10699.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme, petrželovou nať umyjeme a nakrájíme najemno.

  • 2

    Maso omyjeme, vložíme do velkého hrnce s cibulí a petrželkou, přidáme celý pepř, zalijeme 2 litry vody a dáme přibližně na 90 minut vařit. Pěnu odebíráme.

  • 3

    Bílé zelí očistíme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu slijeme, necháme v sítu okapat a pak rozkrájíme na menší kousky.

  • 4

    Ve druhém hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm bílé zelí a brambory. Z vývaru u masa odebereme tolik, aby zelí a brambory byly ponořené a 30 minut vaříme. Pak přidáme řepu a pokud je maso měkké, přilijeme vývar z hrnce, kde jsme je vařili.

  • 5

    Maso nakrájíme na kousky a s rajčatovým protlakem přidáme do hrnce k zelenině, polévku opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme ještě chvíli povařit.

  • 6

    Polévku v miskách posypeme jemně nasekanými bylinkami a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.

Komentáře k receptu