Ruský boršč z brambor a zelí
Suroviny
- 400 g Brambory
- 400 g Zelí hlávkové bílé
- 250 g Hovězí maso zadní
- 250 g Vepřová kýta
- 250 g Zakysaná smetana
- 200 g Červená řepa sterilovaná
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2.5 dl Protlak rajčatový
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 20 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 73.5 mg
- Draslík 724.4 mg
- Vláknina 10699.5 mg
- Vitamín A 10699.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme, petrželovou nať umyjeme a nakrájíme najemno.
-
2
Maso omyjeme, vložíme do velkého hrnce s cibulí a petrželkou, přidáme celý pepř, zalijeme 2 litry vody a dáme přibližně na 90 minut vařit. Pěnu odebíráme.
-
3
Bílé zelí očistíme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu slijeme, necháme v sítu okapat a pak rozkrájíme na menší kousky.
-
4
Ve druhém hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm bílé zelí a brambory. Z vývaru u masa odebereme tolik, aby zelí a brambory byly ponořené a 30 minut vaříme. Pak přidáme řepu a pokud je maso měkké, přilijeme vývar z hrnce, kde jsme je vařili.
-
5
Maso nakrájíme na kousky a s rajčatovým protlakem přidáme do hrnce k zelenině, polévku opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme ještě chvíli povařit.
-
6
Polévku v miskách posypeme jemně nasekanými bylinkami a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.