Rizoto s okounem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1296 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 9 mg
- Draslík 436 mg
- Vláknina 7289 mg
- Vitamín A 7289 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oškrábeme z ryby šupiny, vykucháme ji, pokrájíme na kousky. Připravenou zeleninu omyjeme a jemně nasekáme.
-
2
Omyjeme petrželku a bazalku a odděleně nasekáme.
-
3
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a trochu na něm osmažíme nasekanou mrkev a celer, půl stroužku oloupaného česneku a trochu nasekané petrželky a bazalky.
-
4
Přidáme hrášek a rovněž pár minut smažíme, přisypeme rýži a smažíme ji za častého míchání 1-2 minuty, přilijeme bílé víno a na prudkém plameni ho necháme vyvařit.
-
5
Postupně přiléváme po naběračkách vařící rybí vývar a na středním plameni vaříme rýži za občasného zamíchání 15-18 minut.
-
6
Mezitím vytřeme zbytkem oleje nepřilnavou pánev, olej rozehřejeme a smažíme na něm 2-3 minuty na prudkém plameni po všech stranách pokrájené, osolené a opepřené ryby. Pět minut před koncem vaření je přidáme k rýži.
-
7
Měkké rizoto al dente stáhneme z ohně, vmícháme do něj na kousky pokrájené máslo, zbývající nasekanou petrželku, necháme chvíli pod pokličkou dojít a podle chuti přisolíme a opepříme.
-
8
Ihned podáváme.