Velikonoční polévka s bylinkami
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Kopřiva
- 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Šťovík
- 1 polévková lžíce Chudobka květ
- 1 polévková lžíce Listy jahodník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 40 g
- Sodík 307 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 177.6 mg
- Draslík 53 mg
- Vláknina 712.3 mg
- Vitamín A 712.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi je osmažíme na rozpáleném másle (2 lžíce) dozlatova.
-
2
V hrnci rozpustíme další lžíci másla, přimícháme k němu 1 lžíci mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které postupně, za stálého míchání, přilijeme 1 litr vody. Přidáme sůl a pomalu polévku přivedeme k varu.
-
3
Všechny jarní bylinky: listy kopřivy, lísty šťovíku, sedmikrásky, pažitku, petrželku kudrnku, řeřichu, listy pampelišek, listy jahodníku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
4
V pánvi na másle - 2 lžíce - podusíme všechny bylinky, které dáme vařit do polévky s rozvařenou jíškou. Přimícháme rozkvedlaný žloutek ve smetaně a dosolíme podle chuti. Bylinky povaříme přibližně 5 minut.
-
5
Polévku podáváme s opraženou žemlí.