Vánoční polévka z kysaného zelí s klobásou
Suroviny
- 80 g Olej rostlinný
- 300 g Klobása Dunajská
- 350 g Zelí kysané
- 300 ml Smetana zakysaná 14%
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 3 ks Cibule
- 2 špetka Kmín drcený
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 59 g
- Sodík 797 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 14.4 mg
- Draslík 304.1 mg
- Vláknina 2374.4 mg
- Vitamín A 2374.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme najemno, kysané zelí překrájíme, česnek utřeme se špetkou soli, klobásu nakrájíme na kolečka a osmažíme na pánvi na oleji .
-
2
V silnostěnném hrnci na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, poté vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zamícháme do ní obě papriky, kmín a postupně zašleháme vývar a necháme alespoň 20 minut provařit.
-
3
V jiném hrnci vaříme v nálevu s 200 ml vody zelí, až je měkké. Poté zelí vlijeme i s nálevem do jíšky, přidáme smetanu, česnek, zbylou sůl, klobásu a dobře promícháme.