Pomerančový kachní bujon s masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Kachní prsa
  • 150 g Rýže dušená
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Játra kuřecí
  • 150 g Kuřecí srdíčka
  • 150 g Žaludky drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Kachní stehna
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 dl Víno červené
  • 4 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 kg Kachna mražená
  • 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • 1 polévková lžíce Nové koření celé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1746 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 296 g
  • Sodík 716 mg
  • Bílkoviny 93 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 347.9 mg
  • Draslík 1099.8 mg
  • Vláknina 16375.2 mg
  • Vitamín A 16375.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 97.1 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    2 kusy prsních řízků a 2 kachní stehna bez kůže omyjeme a vložíme do 1 litru kachního bujonu a vaříme je při mírné teplotě 20 minut.

  • 2

    Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky a šťávu vymačkáme.

  • 3

    Do polévky přimícháme 2 lžíce pomerančové marmelády a pomerančovou kůru. Uvařené maso vyjmeme z polévky, nakrájíme je na hranolky a vrátíme zpět.

  • 4

    Přilijeme 1 dl červeného vína, dochutíme solí, pepřem a zamícháme uvařenou rýži. Vaříme minutu, pak přidáme 1-2 lžíce pomerančové šťávy, promícháme a podáváme. Bujon z kachny [29086]:

  • 5

    Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.

  • 6

    Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.

  • 7

    Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.

  • 8

    Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.

  • 9

    Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).

  • 10

    Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.

Komentáře k receptu