Zelená bramborová polévka
Suroviny
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 250 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Bujón hovězí
- 1 dl Voda pitná
- 5 cl Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 16 g
- Sodík 60240 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 21 mg
- Draslík 1623.7 mg
- Vláknina 8732.8 mg
- Vitamín A 8732.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozpuštěném másle mírně osmažíme jemně nakrájenou cibuli, pažitku a utřený česnek. Přidáme jemně nakrájený špenát a pórek a dusíme asi 15 minut.
-
2
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a přidáme je k zelenině, vše dále zaklechtáme hladkou moukou s vodou, zamícháme, zalijeme bujónem a přivedeme k varu.
-
3
V průběhu vaření polévku můžeme okořenit nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem a dále vaříme asi 30 minut.
-
4
Polévku odstavenou z ohně prolisujeme nebo rozmixujeme, přilijeme smetanu a opět ohřejeme (ale již nevaříme). Osolíme podle chuti a můžeme podávat.