Výborný hráškový krém s česnekovým chlebem

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 210 g Hrášek mražený
  • 50 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 400 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Vegeta
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 plátek Chléb celozrnný pšeničný
  • 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 266 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 341 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 16.6 mg
  • Draslík 337.1 mg
  • Vláknina 15206.6 mg
  • Vitamín A 15206.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátek staršího chleba nakrájíme na kostičky. 3 stroužky česneku velmi drobně pokrájíme. V teflonové pánvi rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, na něm osmažíme téměř dozlatova kostičky chleba. Ke konci smažení ke chlebu přimícháme pokrájený česnek a společně, za stálého promíchání, smažíme dozlatova. Omytou petrželku kudrnku pokrájíme nadrobno. Očištěnou menší cibuli nakrájíme na plátky.

  • 2

    V kastrólku rozehřejeme 1 lžičku másla, na něm zpěníme za stálého míchání cibuli, kterou pak zalijeme 400ml horké vody. Jakmile se začne voda vařit, vložíme do ní promytý zmražený hrášek a uvaříme ho doměkka. Vaříme ho 10-12 minut. Ochutíme ho solí, bílým pepřem a 1-2 špetkami Vegety. Poté hrášek v mixéru rozmixujeme na krém. Rozmixovaný krém dáme zpět do kastrólku, zamícháme do něj smetanu a přivedeme téměř k varu a podle chuti dosolíme. Pak polévku odstavíme z plotny.

  • 3

    Na talíře nalijeme horký hráškový krém, ozdobíme ho petrželkou, přidáme do každého talíře 1 lžíci uvařeného hrášku, 2-3 lžíce opečených chlebových kostiček s česnekem, dozdobíme petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu