Výborný hráškový krém s česnekovým chlebem
Suroviny
- 210 g Hrášek mražený
- 50 ml Smetana 12% (konzumní)
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Vegeta
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 stroužek Česnek
- 1 plátek Chléb celozrnný pšeničný
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 11 g
- Sodík 341 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 16.6 mg
- Draslík 337.1 mg
- Vláknina 15206.6 mg
- Vitamín A 15206.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátek staršího chleba nakrájíme na kostičky. 3 stroužky česneku velmi drobně pokrájíme. V teflonové pánvi rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, na něm osmažíme téměř dozlatova kostičky chleba. Ke konci smažení ke chlebu přimícháme pokrájený česnek a společně, za stálého promíchání, smažíme dozlatova. Omytou petrželku kudrnku pokrájíme nadrobno. Očištěnou menší cibuli nakrájíme na plátky.
-
2
V kastrólku rozehřejeme 1 lžičku másla, na něm zpěníme za stálého míchání cibuli, kterou pak zalijeme 400ml horké vody. Jakmile se začne voda vařit, vložíme do ní promytý zmražený hrášek a uvaříme ho doměkka. Vaříme ho 10-12 minut. Ochutíme ho solí, bílým pepřem a 1-2 špetkami Vegety. Poté hrášek v mixéru rozmixujeme na krém. Rozmixovaný krém dáme zpět do kastrólku, zamícháme do něj smetanu a přivedeme téměř k varu a podle chuti dosolíme. Pak polévku odstavíme z plotny.
-
3
Na talíře nalijeme horký hráškový krém, ozdobíme ho petrželkou, přidáme do každého talíře 1 lžíci uvařeného hrášku, 2-3 lžíce opečených chlebových kostiček s česnekem, dozdobíme petrželkou a podáváme.