Ostrá krémová polévka z máslové dýně
Suroviny
- 400 g Dýně
- 500 ml Poctivý zeleninový bujón
- 50 ml Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Chilli paprička
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 163 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 8 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 10 mg
- Draslík 781.4 mg
- Vláknina 4257.6 mg
- Vitamín A 4257.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.9 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou máslovo dýni oloupeme, rozkrojíme, lžicí vydlabeme semínka i vlákna a pokrájíme ji na silnější plátky. Chilli papričku rozkrojíme, odstraníme z ní semínka a pokrájíme polovinu na kousky, zbytek odložíme. Svazeček petrželové natě omyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme, pokrájíme ji nadrobno a odložíme ji do misky. Očištěnou cibuli a stroužek česneku drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájenou chilli papričku a česnek. Vše krátce restujeme (1 minutu), zeleninu poprášíme moukou, promícháme, pak přilijeme uvařený zeleninový bujón a vložíme pokrájenou dýni.
-
3
Polévu vaříme přibližně 15 minut. Do polévky přilijeme smetanu a odstavíme ji z plotny. Když mírně vychladne, nalijeme ji do mixéru a rozmixujeme. Pak ji zpět nalijeme do hrnce, případně ji přihřejeme.
-
4
Polévku dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, na talířích ji ozdobíme petrželkou a hned podáváme.