Polévka z pečeného kuřete s hráškem a mrkví
Suroviny
- 90 g Hrášek mražený
- 500 g Kuře pečené
- 50 g Máslo
- 200 g Strouhanka
- 200 g Mrkev
- 50 ml Smetana
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Tymián
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 181 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 5 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 157.4 mg
- Vláknina 6226.4 mg
- Vitamín A 6226.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve ze zbytků pečeného kuřete obereme maso (může být i kůže), pokrájíme ho na menší kousky a odložíme do misky. Všechny kosti z kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu budeme vařit 1-1.5 hodiny.
-
2
Omyté snítky čerstvé petržele, celeru a tymiánu svážeme nití, vodu setřepeme a vložíme je do polévky. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z chemicky neošetřeného citrónu. Očištěnou a omytou mrkev, cibuli, česnek pokrájíme (mrkev na kolečka, cibuli s česnekem nadrobno). V druhém hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm krátce orestujeme dozlatova pokrájenou mrkev s cibulí (pokud máme i nakrájenou kůži z kuřete, tak ji přimícháme k zelenině). Vše restujeme za stálého míchání přibližně 5-7 minut. Přimícháme pokrájený česnek a restujeme ještě 2 minuty. Přilijeme scezený hotový vývar z kuřecích kostí, přidáme bylinky, citrónovou kůru se šťávou a pomalu vaříme maximálně 10 minut. Vyjmeme svazek bylinek, do polévky přimícháme smetanu a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Omytou petrželku kudrnku drobně pokrájíme. Do rozmixované polévky zamícháme zbytky masa, zmrazený zelený hrášek a kudrnku. Vše necháme přejít varem, dochutíme solí, bílým pepřem a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
-
3
V pánvi na rozpuštěném másle osmažíme dozlatova strouhanku, pak ji dáme do misky. Polévku a strouhanku servírujeme zvlášť. Strouhanku si každý nabere do polévky sám podle chuti.