Ostrá hrášková polévka
Suroviny
- 2 kostka Bujón zeleninový
- 500 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 0.8 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Jogurt bílý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 303 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 22 g
- Sodík 535 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 64.6 mg
- Draslík 263.4 mg
- Vláknina 9942.8 mg
- Vitamín A 9942.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrášek scedíme a necháme okapat. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na malé kousky a v hrnci na rozpáleném másle, osmažíme nejdříve cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, očištěný nastrouhaný celer, spolu s drobně nasekanými chilli papričky, vysypeme hrášek, přisypeme nasekanou petrželovou nať a vše zalijeme vývarem z bujónu.
-
2
Přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme 20 minut. Před dokončením vaření polévku dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem a kari kořením.
-
3
Polévku stáhneme z ohně a mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Hrnec postavíme znovu na sporák, přivedeme k varu, smetanu smícháme s moukou, vylijeme do polévky a necháme probublat. Na 5 minut hrnec přiklopíme poklicí a poté můžeme porcovat na talíře. Jogurt dochutíme troškou solí a každou porci na talíři polijeme.