Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 30 g Hrozinky
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 10 g Zázvor celý
- 100 g Celer řapíkatý
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Brambory sladké (Batáty)
- 200 g Jogurt bílý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kari koření
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 155 g
- Sodík 657 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1086.1 mg
- Vláknina 16582.2 mg
- Vitamín A 16582.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.4 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme sladké brambory, česnek, řapíkatý celer a zázvor.
-
2
Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme. Brambory s celerem pokrájíme na tenké plátky. Omyjeme a osušíme snítku rozmarýnu a otrháme lístky. Hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.
-
3
V hrnci na bylinkovém másle všechnu zeleninu podusíme, zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a pomalu vaříme asi 6 minut.
-
4
Mleté kari smícháme s 1/2 lístků rozmarýnu a směs přimícháme do polévky. Pak ještě přimícháme hrozinky, bílý jogurt a necháme přejít varem.
-
5
Porce polévky ozdobíme rozmarýnem a podáváme.
-
6
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
8
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
9
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
10
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
11
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.