Humrový krémový bujon
Suroviny
- 300 g Brambory
- 200 g Kedlubna
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 3 ks Feferony
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 998 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 137 g
- Sodík 1847 mg
- Bílkoviny 255 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 1160.8 mg
- Draslík 890.7 mg
- Vláknina 22576.9 mg
- Vitamín A 22576.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.4 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červené brambory omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
Kostky brambor při mírné teplotě vaříme 10 minut. Svazek kopru vyjmeme a pak (mírně vychladlý) bujon rozmixujeme na pyré. Omyjeme svazek kopru (2 lžíce). Polovinu svazku svážeme nití a z poloviny kopru pokrájíme nadrobno. Omyjeme 3 feferonky, rozkrájíme, zbavíme zrníček a pokrájíme na nudličky.
-
3
1 litr humrového bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, dochutíme solí a pepřem.
-
4
Humří krémový bujon podáváme s kousky feferonky a pokrájeným koprem.
-
5
Humrový bujon [30179]:
-
6
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
-
7
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
-
9
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
-
10
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.