Krémová pstruhová polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 600 g Pstruh
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 200 g Hříbky čerstvé
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Jalovec
- 4 ks Cibule červená
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Hořcová pálenka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 116 g
- Sodík 1147 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 1598.7 mg
- Vláknina 17779.6 mg
- Vitamín A 17779.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené filety ze pstruhů pokapeme z každé strany Hořcovou pálenkou, potom je pokrájíme na pásky, osolíme a opepříme citronovým pepřem.
-
2
Oloupané červené cibule pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky.
-
3
V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme houby, kousky ryby, promícháme a dusíme 3-4 minuty, pak přilijeme 1 litr rybího vývaru, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a chilli a vaříme 4-6 minut.
-
4
Polévku ozdobíme snítkami omytého kopru a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.