Lehká houbová polévka
Suroviny
- 150 g Žampiony čerstvé
- 100 ml Mléko plnotučné
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 0.5 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 12 g
- Sodík 453 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 14.5 mg
- Draslík 189.7 mg
- Vláknina 2143.8 mg
- Vitamín A 2143.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 166.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme, papriku omyjeme rozkrojíme a vyjmeme semínka. Vše nadrobno nasekáme.
-
2
Máslo rozpustíme v hrnci a osmahneme cibuli, česnek a papriku. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, přidáme k zelenině. Dusíme ještě asi 3 minuty, až houby pustí vodu a spojí se se zeleninou.
-
3
Zeleninu zaprášíme moukou a promícháme s plátky žampiónů. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 5 minut, až polévka mírně zhoustne.
-
4
Teplotu snížíme a přilijeme mléko, osolíme, opepříme a ještě jednou přivedeme k varu. Přidáme nasekanou petrželku, nalijeme do talířů a ihned podáváme.