Vývar ze slepičích křídel se slávkami
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 4 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Bylinky sušené svazek
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 6 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Mušle slávky
- 1.5 kg Slepičí křídla
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 209 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 4 g
- Sodík 651 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 46.7 mg
- Draslík 856 mg
- Vláknina 2192.3 mg
- Vitamín A 2192.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu 3l mírně osolené vody. Přidáme očištěná slepičí křidélka, oloupanou cibuli, šalotku a česnek, omytý řapíkatý celer a svazek bylinek. Opepříme a pod pokličkou velmi zvolna vaříme asi 2 hodiny.
-
2
Když je vývar hotový, na pánvi zprudka orestujeme slávky, aby se otevřely. Restujeme asi 3 minuty. Vyvařenou šťávu uchováme a přecedíme. Slávky vyloupeme, několik nevyloupaných necháme stranou.
-
3
Vyloupané slávky rozdělíme do misek a přelijeme trochou šťávy.
-
4
Z vývaru vyjmeme křidélka, vývar přecedíme, přivedeme k varu, osolíme a ještě opepříme. Hotovým vývarem přelijeme slávky, posypeme nasekanou pažitkou, kerblíkem a ozdobíme nevyloupanými slávkami.
-
5
Ihned podáváme.